In het hoofdkwartier van ICAO is tijdens de TAG/TRIP2-vergadering in april 2018 een nieuwe voorzitter gekozen. Rhodia Maas, directeur RvIG, is daar door de leden unaniem als voorzitter gekozen voor een periode van 2 jaar. Hiermee komt RvIG aan het roer te staan van wereldwijde ontwikkelingen in het identiteitsdomein.

De kennis en deskundigheid van RvIG kan nu breed en internationaal worden ingezet. Anderzijds staat RvIG hiermee aan het front van de ontwikkelingen op het gebied van reisdocumenten.

Agentschap van de Verenigde Naties

ICAO staat voor International Civil Aviation Organization en is een agentschap van de Verenigde Naties gevestigd in Montreal. De rol van ICAO is vastgelegd in de Chicago Convention en richt zich op een ‘veilige en ordentelijk’ burgerluchtvaart waaraan ook standaarden voor reisdocumenten moeten bijdragen.

TRIP-strategie

Het mandaat van ICAO is in 2013 met de TRIP-strategie fors uitgebreid. Het doel van de TRIP-strategie is richting geven aan identiteitsmanagement.

Tijdens de TAG-vergadering van april van dit jaar in Montreal is een groot aantal voorstellen van de TRIP-werkgroepen behandeld. Voorbeelden van deze voorstellen zijn specificaties voor het testen en een analysemodel gericht op geautomatiseerde grenscontrole. Er is ook een nieuwe structuur voor de inhoud van de chip van het reisdocument vastgesteld (LDS2). Het optionele gebruik van LDS2 stelt landen in staat om onder andere een visum en een reisstempel digitaal op te slaan in de chip van een paspoort.

Verantwoordelijkheden TAG/TRIP
Rhodia Maas, voorzitter van TAG/TRIP2

De Technical Advisory Group (TAG) bestaat uit 36 landen en 18 zogenaamde ‘observers’ (afkomstig van internationale organisaties). De TAG vergadert periodiek over de strategie van het Traveller Identification Programme (TRIP) en stuurt een aantal werkgroepen aan. Deze werkgroepen houden zich bezig met ontwikkelingen die horen bij de TRIP-strategie.

Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Criteria voor het vaststellen van de identiteit van de aanvrager van een document
  • Standaarden voor reisdocumenten
  • Richtlijnen gericht op het proces van aanvraag
  • Controle en interoperabiliteit van documenten
  • Inspectiesystemen

Complexe ontwikkelingen met een internationaal karakter

Een reisdocument moet altijd aan de juiste persoon worden uitgereikt. Dit is één van de onderwerpen waar TAG/TRIP gemotiveerd mee aan de slag is gegaan. Maar er zijn meer ontwikkelingen binnen het identiteitsdomein. Ontwikkelingen die zich kenmerken door hun internationaal karakter, door complexiteit en de gebruikte technologie. Dit is te merken aan bijvoorbeeld de opkomst van fraudevormen als ‘foto/face morphing’.

TAG/TRIP verkent ook de mogelijkheden van het toevoegen van digitale functies aan het reisdocument en heeft daarom de sub-werkgroep Digital Travel Credentials (DTC) ingesteld. De discussie over DTC is door een aantal deelnemers als ‘zeer inspirerend’ omschreven. Het wordt daarom interessant om deze ontwikkeling te volgen.

Instructiemateriaal

De werkgroepen stellen ook instructiematerialen samen. Het gaat dan om documenten gericht op bijvoorbeeld grensmanagement, biometrie en identiteitsverificatie. Veel van deze instructiematerialen zijn beschikbaar op de website van ICAO.

Enthousiasme over het voorzitterschap

RvIG kijkt met enthousiasme uit naar de komende 2 jaar. Als organisatie zitten we met het voorzitterschap dicht op nieuwe ontwikkelingen. Nederland kan hierdoor in een vroeg stadium anticiperen en samenwerken met andere landen op het gebied van reisdocumenten en het identiteitsdomein.