De RvIG klantendag vond dit jaar plaats op 27 september. Dit tweejaarlijkse evenement biedt kansen om te netwerken maar de laatste jaren staan inhoud en innovatie steeds meer voorop. Het thema van deze klantendag: grenzeloos ID, internationale ontwikkelingen in het identiteitsdomein.

Opening

De staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Raymond Knops, verzorgde de opening. Hij sprak over het belang van een grenzeloos ID, het veilig omgaan met identiteitsgegevens en stap voor stap doorontwikkelen van nieuwe technologieën. Hoe kun je controleren, vanuit overheidsperspectief, dat iemand is wie hij zegt dat hij is?

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Staatssecretaris Knops

Vervolgens gaf Rhodia Maas, directeur van RvIG, haar visie op de ontwikkelingen. In het kader van het thema, Grenzeloos ID, vroeg zij iedereen om op deze dag ook eens de eigen grenzen op te rekken. Om niet alleen de mensen te spreken die je al lang kent en waarbij het heel gezellig is om bij te praten, maar om ook eens met 3 nieuwe mensen het gesprek aan te gaan en die mensen aan het einde van de dag tot je bekenden te gaan rekenen.

Dagvoorzitter Nathan de Groot en Rhodia Maas legden de bezoekers de vraag voor met welk doel zij vandaag waren gekomen. Was het de inhoud van de dag of juist het netwerken? Uit de reacties bleek duidelijk dat de meerderheid van de bezoekers het opdoen van kennis het belangrijkst vinden. Daarna volgde als doel het vergroten van het netwerk. Je treft hier immers alle betrokkenen binnen het identiteitsdomein aan.

Sprekers

De 3 sprekers in het plenaire programma gaven ieder vanuit de eigen invalshoek een korte introductie op het thema van de dag:

Sean McCleskey van het Center for Identity van de universiteit van Texas besprak het belang van het gebruik van biometrie in het identiteitsdomein. 

Sean McCleskey
Sean McCleskey

Didier Meuwly van de universiteit Twente benadrukte het belang van goede internationale samenwerking en het stellen van randvoorwaarden hierbij.

Didier Meuwly
Didier Meuwly

Tot slot vertelde Jeroen van den Hoven van de Technische universiteit Delft aan de hand van een nummer van Sting ‘Nothing bout me’ dat je een vingerafdruk kunt afnemen maar je dan verder eigenlijk nog niets van iemand weet. Met andere woorden; jij bent meer dan je gegevens. 

Jeroen van den Hoven
Jeroen van den Hoven

Voor ieder wat wils

Workshops

Na het plenaire ochtendgedeelte startten de workshops. In 4 rondes waren in totaal 19 workshops te volgen over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld: Ethiek & techniek in het identiteitsdomein, Nederland wereldwijd (wat doet de Nederlandse overheid voor burgers in het buitenland), digitale zelf-soevereine identiteit, en nog veel meer. De presentaties van de workshops zijn beschikbaar op onze website.

Informatiemarkt

Ook bij de stands op de informatiemarkt kregen de bezoekers informatie. Zo konden zij bijvoorbeeld kennis maken met de collega’s het contactcentrum van RvIG en informatie krijgen over het autorisatietraject BRP.

3D-scanner

De grote verrassing van de dag was de 3D-scanner. Wie tussendoor even tijd had, kon buiten een 3-D foto van zichzelf laten nemen. Je digitale identiteit wordt immers steeds belangrijker. Dus hoe leuk is het om jezelf straks in 3D op je smartphone te kunnen zien vanuit alle hoeken! Daarnaast is het mogelijk met flinke RvIG-korting een 3D print van jezelf te bestellen. Veel gasten hebben hiervan gebruik gemaakt.

Man staat in 3D-scanner
3D-scanner

Internationale stijl

De inrichting van de Fabrique was in internationale stijl. Dit gold ook voor de heerlijke en originele catering. Zo kon je genieten van bijvoorbeeld Amerikaanse hamburgers, pasta en nasi.

Internationale inrichting - kameel

Rhodia Maas:' Hartstikke trots dat wij samen deze bijzondere inspirerende dag hebben vormgegeven.'

Afsluiting

Na de workshops was het om 16.00 uur tijd voor het afsluitende gedeelte. Rhodia Maas en Nathan de Groot blikten terug op de dag en de verwachtingen die in de ochtend werden uitgesproken. Was het gelukt om 3 nieuwe mensen te spreken? En was het RvIG gelukt om de verwachtingen waar te maken en een inhoudelijke en inspirerende dag te organiseren? Uit de zaal bleek dat dit inderdaad grotendeels was waargemaakt.

De Speld gaf een hilarisch beeld van de toekomst in ons vakgebied. Zo zou de burger in de toekomst met drones onder controle worden gehouden. En met de komst van de AVG is het niet meer mogelijk om de namen van je kinderen op je lichaam te tatoeëren totdat zij 18 jaar zijn en toestemming kunnen geven.

Tijdens de afsluitende borrel werd gezellig bijgepraat met collega’s en vakgenoten. Het doel van de Klantendag van dit jaar was onder andere onze klanten te inspireren. De vele reacties die we kregen dat dit gelukt is, doen ons dan ook goed.

Om de volgende klantendag nog meer op uw wensen af te kunnen stemmen, ontvangen deelnemers van de klantendag binnenkort een evaluatieformulier. Daarnaast komen alle presentaties op onze website te staan. 

We hopen dat u zich welkom heeft gevoeld en dat de klantendag 2018 aan uw verwachtingen heeft voldaan. Graag ontmoeten we u weer tijdens de volgende klantendag.

Video

Bekijk ook de  video voor een korte indruk van de klantendag 2018.

Klantendag RvIG:

*Muziek speelt*

Dagvoorzitter Nathan de Groot:
Van harte welkom, dames en heren, op de klantendag van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens hier in de prachtige Fabrique in Maarssen.

Staatssecretaris Raymond Knops:
Ik ben heel blij dat ik hier mag zijn omdat identiteit is iets wat vandaag de dag cruciaal is in onze samenleving, meer dan ooit, zou ik bijna willen zeggen.
We zijn in staat er verschillende betekenissen aan te geven, maar een belangrijke betekenis is toch wel: Hoe kun je controleren of vanuit overheidsperspectief of iemand is wie die zegt dat die is?

Directeur RvIG Rhodia Maas:
Het thema van de klantendag is “grenzeloos idee”.
In dat kader wil ik eigenlijk aan iedereen vragen ook een beetje je eigen grenzen op te rekken.
Dus niet alleen in gesprek gaan met de mensen die je al lang kent en waarmee het heel gezellig is om bij te praten.
Maar neem nou eens de ambitie om vandaag drie nieuwe mensen te spreken, daarmee het gesprek aan te gaan en aan het einde van de dag die mensen tot je bekenden te gaan rekenen.


Bezoekers:
Het gaat allemaal over ID en daar is altijd heel veel over bij te leren en over te horen dus allemaal interessante contacten en workshops.
Zeer educatief en het voordeel is dat je veel mensen spreekt die met allerlei zaken bezig zijn waar je niet zo snel mee in contact komt dus dat is een hele leuke bijkomstigheid van deze bijeenkomst.
Het is gewoon omdat samenwerken heel belangrijk is in dit stelsel en dat iedereen zijn eigen expertise heeft.
Je hebt de fabrikant die technische expertise inbrengt.
Je hebt de RvIG die ook weer expertise inbrengt vanuit het beheer van het stelsel.
Dan hebben we de gemeente.
Dus dat zijn allemaal eigenlijk puzzelstukjes die bij elkaar horen en dat geheel maakt het ook eigenlijk dat het zo succesvol kan zijn.

Bezoeker:
Een blik op de toekomst.
Daar heb je soms geen weet van, van wat er allemaal gaande is, ook op Europees niveau.
Voor mij als voorlichter, ik doe trainingen, is dat wel heel nuttig.
Ook als ik reacties of vragen krijg dan heb ik nu toch weer iets meer in mijn rugzak dan voor vandaag.

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Een productie van de Rijksoverheid.