In deze editie van de IDee krijgt u een kijkje achter de voordeur van RvIG. Waar zijn we mee bezig? En: waarom werken mensen bij RvIG en wie zijn dat, die RvIG’ers?

Zo vertellen twee collega’s hoe zij hun werk als jurist bij RvIG ervaren en waarom zij de onderwerpen die bij ons spelen zo interessant vinden. Ook vertelt een medewerker van het testteam waarom hij RvIG ziet als een soort bijenkorf.

Ons werk binnen het domein van identiteitsgegevens is voor iedere burger van belang. We kunnen niet op wereldreis zonder paspoort of stemmen zonder dat vaststaat wie die stem uitbrengt. Maar ook het hielprikje bij pasgeboren baby’s en het tegengaan van adresfraude; we staan midden in de maatschappij.

De komende periode zult u ook van ons horen in verband met de toenemende fraude met identiteitsbewijzen die we de laatste jaren zien. Jongeren lenen wel eens een ID van een ander om alcohol te kunnen kopen, terwijl ze nog geen 18 zijn. Zij riskeren niet alleen een boete of een HALT-straf, maar kunnen ook worden opgenomen in het Register paspoortsignaleringen (RPS). Het gevolg van opname in het RPS is dat je enkele jaren niet over een paspoort kunt beschikken. Jongeren, en hun ouders, zijn zich hier niet altijd van bewust. Daarom zijn we bezig met de voorbereidingen van een campagne om hier meer bekendheid aan te geven. Hiervoor werken we samen met het cluster Communicatie van BZK en met de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken.

Achter de voordeur van RvIG dus, maar we komen ook buiten! U komt ons steeds vaker tegen. Zo waren collega’s aanwezig bij de congressen van NVVB en VNG, waar we een stand hadden. We hebben daar veel mensen ontmoet en konden het gesprek aangaan over ons werk en over hoe we elkaar nog beter zouden kunnen vinden. Als RvIG doen we ons werk tenslotte altijd met en voor anderen.

Ik wens u veel leesplezier en voor straks een fijne zomer!