Vanuit RvIG zetten we ons voortdurend in om de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van identiteitsgegevens te bewaken. Niet alleen in Nederland maar ook over de grenzen heen. Zo voerden we afgelopen zomer een onderzoek uit op Sint Eustatius naar de kwaliteit van de bevolkingsadministratie van dit eiland. Medewerkers afkomstig uit verschillende Caribische eilanden werkten hieraan mee. In deze editie van de IDee vertelt Aytel Soliano, adviseur kwaliteit bij RvIG, hoe dit onderzoek is verlopen.

Ook maken we graag gebruik van de kennis die buiten Nederland aanwezig is. Zo is er bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met het Center for Identity (CID) van de Universiteit van Austin in Texas. RvIG is lid van de board of advisors van dit kenniscentrum. Ook hebben medewerkers van RvIG recent een training gevolgd die werd gegeven door dit centrum. Door deel te nemen aan dit soort trainingen houden we continu onze expertise op peil.

Een traineeship maakt het mogelijk dat je, aan de start van je loopbaan, ook verder kunt kijken. Welke mogelijkheden biedt het werken binnen de overheid? Trainees krijgen de mogelijkheid om bij diverse organisaties ervaringen op te doen. Daar leer je als organisatie ook weer van, een verse blik van jonge collega’s die de nieuwste inzichten meebrengen. Daarom faciliteren wij graag de komst van trainees en stagiairs. Tessa, adviseur dienstverlening bij RvIG, vertelt waarom zij heeft gekozen voor een traineeship.

Tot slot heeft RvIG er sinds 1 oktober een taak bij gekregen: de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) is per die datum echt geland bij RvIG. De LAA-werkwijze bestaat uit een samenwerkingsverband met vele partners, zowel van Rijkszijde als vanuit de gemeenten. Voor al die partners zal er niet veel veranderen met de overgang van LAA naar RvIG. Uiteraard blijven alle LAA-activiteiten op elkaar afgestemd en blijven de contactgroepbijeenkomsten gewoon plaatsvinden. Ook blijft Pleio actief als middel voor gemeenten om kennis en ervaringen over LAA uit te wisselen.