Je leest het de laatste tijd steeds vaker: krantenkoppen over WhatsApp-fraude of phishing-mails. Nu steeds meer online geregeld wordt, is het nog belangrijker om identiteitsgegevens goed te beschermen. Zo wordt het fraudeurs moeilijker gemaakt om identiteitsgegevens te misbruiken.

Fraude met identiteitsgegevens

Bij identiteitsfraude maakt iemand anders gebruik van de identiteitsgegevens van een ander. Dit gebeurt vaak met een kopie van een identiteitsbewijs. Met een foto, naam, geboortedatum en Burgerservicenummer kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat iemand rekeningen ontvangt voor zaken die hij of zij niet gekocht heeft.

AVROTROS Opgelicht?! heeft op dinsdag 25 augustus aandacht besteedt aan identiteitsfraude. Namens RvIG was Frans Rijkers aanwezig in de uitzending om kijkers te informeren over wat ze kunnen doen om identiteitsfraude te voorkomen.

Veilige kopie met de KopieID app

Maak burgers bewust van de mogelijke gevolgen van misbruik en adviseer ze over hoe ze de kans op identiteitsfraude kunnen verkleinen. De KopieID app kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Met de app maak je een veilige kopie van een identiteitsdocument. Door overbodige gegevens door te strepen en de kopie te voorzien van een watermerk, is het voor fraudeurs moeilijker om het document te misbruiken. Op onze website zijn informatiebladen te downlaoden over identiteitsfraude en de KopieID app. Deze informatiebladen kunnen  gemeenten printen of laten drukken om zo aan burgers mee te geven bij de uitgifte van een nieuw identiteitsdocument of rijbewijs.

Meer informatie

Wil je meer weten over de wettelijke regels voor het overnemen van persoonsgegevens of kopiëren, scannen of uitlezen van identiteitsdocumenten? Kijk dan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Meer informatie over het voorkomen van identiteitsfraude? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.