2020 zal voor iedereen een jaar zijn om nooit te vergeten. In ieder geval omdat we vanaf half maart opeens allemaal thuis zaten vanwege de coronamaatregelen. En toen bleek, na wat opstartproblemen, dat het heel goed mogelijk was om vanuit huis te werken. We kregen handigheid in het werken met WebEx, Facetime of Teams. We hebben dus, vrijwillig of niet, massaal de mogelijkheden ontdekt van digitaal vergaderen en digitale evenementen. Innovatie en vernieuwing waar we zelf direct onderdeel van waren.

Ook binnen RvIG houden we ons bezig met allerlei vernieuwingen. Innovatie ligt ons na aan het hart. Daar hebben we zoveel over te vertellen, dat we er in november een speciale editie over hebben gemaakt. In aanvulling hierop lees je in deze editie over de themasessies die we hebben gehouden tijdens INNOvember.

De programma’s en projecten werken gewoon door aan de vernieuwingen en binnen het programma VRS is de eerste mijlpaal bereikt! De verbeterde controle van het Register paspoortsignaleringen (RPS) wordt uitgerold. Gebruikers kunnen hiervan begin volgend jaar profiteren. Collega’s die hieraan hebben meegewerkt, vertellen wat de vernieuwing betekent voor gebruikers en hoe zij de ontwikkeling hebben ervaren.

Een geheel nieuwe taak voor ons is het inrichten van het nieuwe Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties. Als burgers of organisaties een fout tegenkomen in een overheidsregistratie, melden zij dit rechtstreeks bij de organisatie waar het om gaat. Soms is dit lastig en heeft een burger hier hulp bij nodig, of is de kwestie ingewikkeld. Wij helpen dan om, samen met alle betrokken overheidsorganisaties, de zaak op te lossen. 

Naast deze nieuwe ontwikkelingen lees je in deze editie ook over een product dat al een tijdje meegaat: het burgerservicenummer (BSN). In opdracht van RvIG heeft de Auditdienst Rijk (ADR) een onderzoek gedaan naar hoe het BSN-stelsel ervoor staat en wat toekomstige ontwikkelingen zijn waar we rekening mee moeten houden. Het BSN heeft deze ‘health check’ doorstaan.

In 2021 willen we weer verder verbeteren en daarom nodigen we je uit om mee te doen aan ons lezersonderzoek. De redactie van LAA /IDee magazine zoekt constant naar nieuwe mogelijkheden om jou interessante en relevante verhalen te kunnen bieden. Fijn als je ons jouw mening geeft!

Tot slot wijzen we je in deze laatste editie van dit jaar nog op het korte nieuws:

  • Werk je bij een gemeente? Zorg ervoor dat jouw gemeente klaar is voor de toekomst en activeer jouw aansluiting op Diginetwerk. Overstappen kan nog tot 1 februari 2021.
  • Vanwege de Brexit heb je vanaf 1 oktober 2021 een paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
  • De Tweede Kamer heeft het initiatiefwetsvoorstel Gezamenlijk gezag door erkenning aangenomen. Lees over de mogelijke gevolgen hiervan in relatie tot de BRP.

Namens alle medewerkers van RvIG wens ik de lezers van IDee fijne feestdagen en een heel goed en vooral gezond 2021!