Beste lezer,

Deze editie van IDee staat in het teken van digitalisering. Een belangrijk onderwerp binnen de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).  

Een mooi voorbeeld van digitalisering is StopID. Met deze landelijke dienst kunnen burgers straks zelf online onmiddellijk hun vermiste reisdocument stopzetten. Ze hoeven dan niet eerst naar de gemeentebalie. Zo voorkomen we vertraging en verminderen we de kans op misbruik en fraude.  

In deze IDee staan we ook stil bij het belang van correcte gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) voor pensioenfondsen. Vooral bij de gegevens van niet-ingezetenen, zoals Nederlanders die in het buitenland zijn gaan wonen. Ad van Leest van pensioenuitvoerder APG vertelt waarom die gegevens voor hen zo belangrijk zijn. RvIG-collega Frans Rijkers vertelt daarnaast ook over de (digitale) manieren waarop we de kwaliteit van de gegevens van niet-ingezetenen verbeteren.

Tot slot besteden we ook aandacht aan de vingerafdrukken die in Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten worden opgeslagen. Hoe zorgen we dat die afdrukken van hoge kwaliteit zijn? En waarom is dat belangrijk?

Ik wens je veel leesplezier!

Michiel van der Veen
Directeur Innovatie en Ontwikkeling